För att få ner priser behövs kvantitet. Visst är själva råvaran dyrare att få fram men även framställningen spelar in mycket. Se tex på grahamsmjöl och fullkornsris, mycket dyrare än de skalade varianterna av samma vara.
SR rapporterar om en bra nyhet:
Kommuner satsar olika på eko-mat
Kostchefen i Mönsterås, Anette Elmberg, säger att det gäller att få med sig hela personalen, göra en bra upphandling, och så underlättar det att ha med sig politikerna, vilket de haft. Ska de lyfta sig ytterligare krävs mer pengar, men så här långt har de lyckats utan att det har behövt kosta något mer.
– Ja, faktiskt det trodde jag knappt först, men jag ser ju det att det går att få till det stort och ändå hålla budget.
En tydlig förklaring att man lyckats är att det samtidigt slängs betydligt mindre mat.
– Det är väl för att man är rädd om sina råvaror, de kostar lite mer.
Andel ekologiskt på kommunernas äldreboenden och skolor:
Mönsterås 30,6%
Kalmar 29%
Samtidigt rapporterar Norrbottenskuriren: Försäljningen av ekologisk mat har länge ökat i livsmedelsbutikerna. Men i år har den stått stilla, eller till och med gått ner.
Hos storkök och i offentlig sker dock en rejäl tillväxt, enligt Krav.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar